«Nyhetslandsbyen»

Studentene har i denne perioden arbeidet med installasjon hvor de har tatt utgangspunkt i formen til en tradisjonell Tipi. Arbeidene er utført i tekstil. Reisverk er av treplanker, stokker, metallstenger el. Ulike tekstile teknikker er integrert i de forskjellige arbeidene.

Utgangspunktet for installasjonens uttrykk skal være med inspirasjon fra noe studentene har lest eller hørt på nyhetene den siste tiden.  Noe som engasjerer den enkelte studenten.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Mari Elvsveen

Min tipi er basert på et oppslag i Aftenposten der spørsmålet om rovdyr virkelig spiser kjøtt for de 140 millionene av kronene bøndene får i erstatting. Saken kan leses her:

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3871969.ece

Denne saken opprører meg ikke bare fordi det er nærliggende å tro at bøndene jukser med tallene og får ufortjent mye penger.

Denne saken får meg også til å stille spørsmålet; Hvem har rett til å spise sauer? Bare mennesker? Har vi ikke plass til rovdyr i vår natur? Ønsker vi i det hele tatt å ha et biologisk mangfold?

For å vise dette har jeg malt en god del skumgummi om til kjøtt med akrylmaling. Jeg plasserte dette inni et staffeli som har en tipi form. Jeg ønsket ikke å lage en «tradisjonell»  tipi fordi jeg mente at et slik byggverk  ville lede tankene hen mot en tid da jordens ressureser var bedre fordelt og forvaltet og hvor rovdyr var en naturlig del av det biologiske mangfoldet. Det være seg Nord amerikanske urinnvåneres tipi eller samenes lavo. Et staffeli ville derimot vise til en konstruert eller kunstig oppfattelse av skadeomfanget rovdyrene utgjør.

Over tipien hang jeg gjennomsiktig stoff med drømmende kvaliteter, og på et av disse remsene med stoff malte jeg ulike dyr med lille stoffmaling. Det var ulv, jerv, gaupe, ørn såvel som fabeldyr som enhjørning, drage, jeti og Yoda, for å vise mot at snart er kanskje alle disse skapningene ikke mer enn fabeldyr, relekvier fra en svunnen tid.

Pia Y. Sunde-Hetland

Utgangspunktet for min tipi er en nyhetssak fra 24.oktober om at en 31 år gammel kvinne ble voldtatt i Oslo Sentrum på åpen gate søndag morgen.  Voldtekt er noe som provoserer meg skikkelig og jeg synes det er grusomt at det skjer hvor som helst og når som helst og at jenter egentlig aldri kan være trygge når det går ute alene. Jeg ville si noe om dette og har derfor laget en vesketipi. Veskene representerer veskene til ofrene. Veskene i seg selv illustrerer privatliv og ved at de er åpnet skal det symbolisere inngrep i privatlivet deres.  Såpen skal illustrere at de har en felles skjebne og ønske om å bli ren.

Astri B. Andersen

Jeg valgte å lage tipien min inspirert av nyheten om fiskedumping. Røkkes Aker Seafoods beskyldes av en ansatt for å dumpe 30% av fisken de fanger tilbake i havet. Dette er en metode som skal ha foregått i mange år og det er snakk om veldig mange tonn fisk. Fiskedumping er et kjent problem, fisk som er av feil sort eller ikke holder mål males opp og spyles tilbake i havet. Det fiskes i kvoter og dumping gjøres på mange båter for å få størst mulig betaling for fangsten. Det er forbudt å dumpe fisk i Norge, det går ut over ressursene på fisk og det fremtidige fisket. WWF har anslått en årlig dumping av 1 million tonn fisk i europeiske farvann!! I dag er nærmere 80 prosent av EUs fiskebestander overfisket.

Jeg lagde tipien med et reisverk av rundstokker, boret hull i dem og tredde i en flettet hyssingtråd. Så ble tipien dekket av en hvit duk. Pyntet på utsiden med heklede garn, strikkede fisk med hvite kors til øyne og stoffisk. Inni er gulvet dekket med en myk fiskedyne. Jeg har laget to steiner i filt fylt med bomull og stoff, sjøstjerner klippet ut av skumgummi som er malt orange med svarte streker. Fra taket henger to strømper fylt med grovt sukker med pålimte små fisker. Dette er er trålergarnene på vei opp i båten.  Inni ligger også to fisk lånt av Stine 🙂

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s